- ASPO - http://www.sociale-psychologie.nl -

In Memoriam: Dr. Dancker Daamen

In memoriam Dancker Daamen (16 december 1951 – 27 september 2012)

 

Met ontzetting hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze dierbare collega, Dr. Dancker Daamen.

 

Dancker studeerde sociale psychologie aan de Universiteit Leiden, en behaalde daar zijn doctoraal examen in 1979. Hij was werkzaam aan het Kohnstamm Instituut (Universiteit van Amsterdam), en de Hogeschool Haarlem. Sedert 1980 vervulde hij diverse functies aan de Universiteit Leiden. Dancker was vanaf 1984 als universitair docent verbonden aan de Sectie Sociale en Organisatiepsychologie. Hij promoveerde in 1991 aan de Universiteit Leiden, op een proefschrift getiteld: "Range and skewness effects in survey interviews".

 

Gedurende vele jaren was hij actief bestuurslid van onze landelijke vereniging de Associatie van Sociaal Psychologische Onderzoekers (ASPO), en redactielid van de jaarlijkse congresbundel.

 

In de Werkgroep Energie en Milieu zette Dancker zich in voor een wetenschappelijke benadering van praktische energie- en milieuvraagstukken, onder andere met betrekking tot hinder en risicobeleving. Hij gebruikte zijn bevlogenheid en grote kennis van onderzoeksmethoden om belangrijke maatschappelijke vraagstukken te bestuderen.

 

In binnen- en buitenland kenden collega’s Dancker als een geëngageerde, kritische en oprechte onderzoeker, die niet snel tevreden was, maar wel enthousiast en constructief meedacht om problemen op te lossen. Hij fungeerde als mentor voor vele studenten en jonge onderzoekers.

 

Dancker was een levensgenieter, een warm persoon met uitgesproken meningen, die steeds geïnteresseerd bleef in nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Hij was niet alleen gepassioneerd in zijn werk, maar vooral ook daarbuiten. Zeilen was misschien wel zijn grootste passie.

 

Wij zullen Dancker missen als enthousiaste onderzoeker, bevlogen docent en mentor, maar vooral als oprecht betrokken en zeer geliefde collega.

 

Wij wensen Winny, Marc en Dido, familie en vrienden veel kracht toe bij het dragen van dit grote verlies.

 

 

Sectie Sociale en Organisatiepsychologie,

Universiteit Leiden.